2000’li yıllar ile birlikte ülkemizde birçok şirket satın almaları ve birleşmeleri gerçekleşti. Kurumsal tarafta çalıştığım dönemlerde de bu birleşmelerin içerisinde görev aldım. Teknik eleman olarak karşılaştığımız temel sorun teknolojilerin birleştirilmesiydi. Ama okuyanların hemen aklına geldiğini tahmin ettiğimin tersine, en büyük sorunumuz “birleşilen yabancı firmanın teknolojisinin eski olması”  oluyordu. Özellikle Avrupa menşeili bir firma ise…

Bu yazıyı hala okuyanlar için soru komik kaçacak ama cebinizdeki akıllı telefonun tüm özelliklerini kullanıyor musunuz? Genele yaydığımızda bu soruyu, prestij kısmını bir kenara koyar isek, insanlar sadece telefon ve mesajlaşmak için yüzlerce fonksiyonu olan bir ürüne yatırım yapıyorlar. Firmalarda biraz böyle değil mi?

Şimdi 3 tane senaryo anlatacağım. Genelde yazılarımda geleneksel giriş, gelişme sonuç olur ama bu sefer sonucu size bırakalım:

Senaryo 1

Danışman olarak gözlemlediğim firmalarda sıklıkla karşılaştığım bir dialogu paylaşayım. Örnek çok dağılmasın diye veri görselleştirme üzerinden ilerleyelim. Üç bilemedin dört tane ürün kullanılıyor piyasada ve konuşmalarımız genelde şu şekilde ilerliyor:  

–         İş zekası uygulamanız var mı?

–         Var (ben yok diyeni henüz görmedim)

–         Peki ne yapıyorsunuz?

–         Satış raporları alıyoruz.

–         Ben iş zekası sormuştum hani şöyle karşılaştırmalı, tarih bazında vs vs vs.

–         Tamam var. A ürününü kullanıyoruz hatta

–         Hımmm

–         Bir de “B” ürünü var. Onu daaa bir dakika telefon edeyim. Ha tamam onu da depo kısmı kullanıyor. Hatta bizde “C” ürünü de var. Onu da finans bölümü sayfa raporlar için kullanıyor.

–         Sayfa rapor? Görselleştirme ürünü ile zor olmuyor mu?

Senaryo 2

 Firmamız sektöründe lider, yüzlerce mağaza ve akla gelen 3 harfli her uygulama var (erp, crm, scm, ….). tabii ki dev gibi bir veriambarı ve üzerinde çalışan bir raporlama sistemi. Ama veriambarı çoğu firmada olduğu gibi geleneksel raporlamalarda kullanılıyor. Yeni bir rapor istenildiğinde “o tablo aktarılmıyor, bu veri burada yok, “master data” belirlenmemiş o veri yanlış” şeklinde imkansızlıklar ve bunun doğal sonucu olarak ta can kurtaran Excel tabloları VLOOKUP komutları 🙂 Ben kendi çalıştığım bir firmada sunucuyu kapatmıştım ve uzun süre kimseden bir itiraz gelmemişti.  Peki dev gibi sunucu, lisans, yedekleme, dolarlar, dolarlar, dolarlar…

Senaryo 3

Yıllarca önce bir sunumda duymuştum o nedenle rakamlar biraz uydurulmuş olacak. Backbone Switch denen bir alt yapı network elemanı vardır. Bozulur ise ne telefon, ne internet ne de bilgisayarlar çalışamaz. Bu nedenle de 2 tane (yedekli) almak gerekir ki bir tanesinin fiyatı >60.000USD civarında diyelim.

Amerika Hava kuvvetlerinde PlayStation (şahsen ben de bu kadar hızlı çalışmasına hayret ederim. O kadar karışık görseller ekranda hızla akar) ki maliyeti 1000USD civarında, kullanılarak backbone switch yapmışlar. Yani sanırım 20 tanesinin network kartlarını paylaştıran bir yazılım ile çok daha hızlısını elde etmişler.

Ya da XBox ile hareketleri algılatıp raporlama sisteminizi elinizi havada sallayarak, hoplayıp, zıplayarak düzenleyebilirsiniz.

Tamam sonuç yazmayacağız ama bir önceki yazımda da bu yazıya söz vermiştim. Kendi öğrencilik yıllarımda dahil olarak ezbere dayalı eğitim ve kopya üzerinde konuşmuş idik.  Neyse iki yazıyı da bağladık gerisi sizin yorumlarınız artık.

Merak edenler için önceki yazım: Uzaktan eğitim ve kopyacı nesiller

Ömer Zeybek

Tags:

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.