“Teknoloji Danışmanı” olunca pek çok firmadan fikir alma mahiyetinde sorular geliyor. Falan projesine başlayacağız , Raporlama Sistemleri kurgulayacağız ya da A teknolojisi mi daha iyidir, yoksa B teknolojisi mi? Hepsine de ilk olarak aynı soru ile cevap veriyorum: Neden?
Yapılan her yatırım öncesinde nasıl, sonucunda ne ve ne kadar sürede yatırımımızı geri kazanacağımızı hesap ediyor isek teknoloji konusunda da aynı işlemleri uygulamamız gerekir. Özellikle teknoloji bakımından bizim kadar dışa bağımlı ülkelerde gereksiz projelere harcanan gereksiz paraları görünce ben şahsen üzülüyorum. ROI olarak adlandırılan bu kavram yeni keşfedilmiş bir kavram da değil. Aslına bakarsanız “mühendisliğin özü” diyebilirim. Kullandığınız teknolojinin yeni bir sürümü mü çıktı? Yeni lisans maliyeti mi? Yoksa komşu firmada (rakip değil, belki farklı sektör ve muhtemelen farklı dinamiklere sahip) X projesi mi başlamış? Biraz da çuvaldızı kendimize batıralım. Yeni işe başlayan IT yöneticiniz mevcut uygulamanızı atıp eski firmasında kurguladığı sistemi mi kurmak istiyor? Hemen o soruyu sormamız gerekiyor: “Neden” ya da daha geniş ifade ile “Ne için?”
ROI hesaplaması formül olarak kolay ama teknoloji işin içine girdiği zaman hesaplamak biraz daha zahmetli bir hale gelebiliyor.
ROI = (Yatırımdan Gelen Kazanç – Yatırım Maliyeti)/Yatırım Maliyeti
Yani diyelim ki 50 lira yatırım ile 100 lira kazanacaksınız bu durumda :
ROI = (100 – 50) / 50
= %100
Tabii işin içine teknoloji girince sayılar bu kadar net olmayacaktır. Mesela bir CRM projesi ile ne kadar müşteri memnuniyeti sağlayacağınız, promosyon başarısı ya da yeni müşteri kazancı elde edeceğinizi tahminlemek kolay değil. Ya da yeni bir “firewall” ile kazancın ne olacağı net olmayacaktır. Ama gene de kendinize bu işi ne için yaptığınızı sormanızın faydasını göreceksiniz. Yoksa yukarıda çok ama çok acemice çizmeye çalıştığım karikatürdeki kişiler gibi olursunuz.
Malum her 2-3 yılda bir hep yeni bir kasırga ile karşılaşıyoruz. İtiraf etmem gerekir ise dijital dönüşüm diğerlerine göre bana daha sağlam temellere oturmuş geliyor ama gene de her teknolojiye size olan getirisine bakmadan yatırım yapmayın. Tabii tamamen uzak durun demek de değil bu. En azından “ne ölçüde” dahil olacağınızı belirlemiş olursunuz. Buraya 2 tane atasözü bırakıp konuyu tadında keselim:
· Her teknolojiye elinizde tuzluk ile koşmayın
· Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değsin.
No responses yet