Türkçesine çok alışamadım ama veri yönetişimi (data govarnance) nedir? Ne işimize yarar?
Tomahawk füzelerini duymuşsunuzdur. Malum Amerika’nın gerek Irak gerekse Suriye başta olmak üzere kullandığı bir füze. Yüzlerce kilometre öteden hedefe kilitlenen hatta hareketli hedefleri gerekirse caddelerde dolaşarak arayan bir füze.
Burada bir savaş teknolojisini övecek değilim ama teknolojisindeki mükemmellik övgüyü de hak ediyor. Menzili, hassasiyeti, hedefteki değişimleri tespit etmesi, harika bir tasarım. Ama burada çok daha önemli olan değişim karşısında anlık olarak karar vermesi ve bu karara göre kendini güncellemesi. Yani üzerindeki binlerce sensörden veriyi alması analiz etmesi ve karar vermesi. Tabii bu kararı verirken de kendi durumunu bu analiz ile harmanlaması. İşte tam burada dijital dönüşüm konusunda bizlerin anlatmak istediği noktaya varıyoruz.
Firmanızda birçok teknolojiyi bir arada kullanıyorsunuz, farklı uygulamalardan farklı veri setleri üretiyorsunuz ama hedefe varmak için bu bilgileri hızlıca bir araya getirmeniz gerekiyor. Maalesef bu biraz da işin en zor kısmı.
Ve gene maalesef firmalar buna zaman ayırmıyorlar. Tüm departmanlar ve doğal olarak bilgi işlem departmanları yeni projeler ve günlük işler arasında boğulmakta. Peki tam olarak sorun ne?:
· Projenin tamamen bir teknoloji daha doğrusu bilgi işlem projesi olarak görülmesi ve bu şekilde de yürütülmesi
· Veri bütünlüğü sağlanamaması. En basit örneği, aynı ürün ya da müşteri için farklı uygulamalarda farklı kodlar, isimler vs kullanılması, hatalı girişler, geç girişler, eksik veri girişleri.
· Ana veri yönetiminin yapılmaması. Diyelim ki müşterinizin adresi CRM sistemlerinizde ve fatura için buradaki bilgiler ile kullanım bilgilerini ayrı bir sistemde birleştiriyorsunuz. Verinin büyüklüğünden dolayı her seferinde adres bilgisini aktarmazsınız. Peki CRM sisteminizdeki adres bilgisi değişirse ne olacak? Fatura sisteminizde hala eski güncellenmemiş adres bulunmakta ve siz her seferinde bir milyon müşterinizin adresini kontrol etmiyorsunuz.
· Yanlış teknolojiler ya da yanlış yaklaşımlar ile performans kaybı yaşamak. Böylece verinin anlık değerlendirilmesinden uzaklaşılmakta diğer taraftanda lisans bedelleri katlanmakta.
Sonuç olarak ta firmalar Tomahawk misali her teknolojiye sahip olmasına rağmen burunların ucunu dahi göremez hale gelmekteler. Bunun çözümü için yapılması gerekenlerin tümüne “data governance (veri yönetişimi)” diyoruz.
No responses yet