Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Corona virüsü ile savaş veriyoruz. Diğer taraftan Bill Gates sanırım 5 yıl öncesinde yaptığı konuşmada böyle bir tehlikenin gelmekte olduğundan ve bunun 3 trilyon dolarlık bir zarara neden olacağından bahsediyor idi.
Benzer bir hikayeyi aylar boyunca söndürülemeyen Avustralya yangınında da duymuş idik. Bu yangını yaklaşık 10 sene önce tahmin etmişlerdi bilim adamları ve tahminlerinden 2 yıl önce gerçekleşti. Belkide yüzbinlerce yıldır aşırı sıcaklar ile başlayan yangınlar yağmurun gelmesi ile kendiliğinden sönüyor ve yeni yaşam alanları açıyor idi. Ama küresel ısınma ile yağmurların gel(e)meyeceği tahmin edilmiş idi.
“Predictive Analysis” konuları ile amatörce ilgilenen birisi olarak bu tahminleri hem de yılları ile tahmin etmeleri çok ilginç geliyor bana. Hatta bunun üzerine verecekleri zararlar da hesaplanabiliyor. Zararın hesaplanması tabi ki biraz daha kolay gelebilir ama bir mühendis olarak bizler daha yatırım geri dönüş maliyetlerini (ROI) hesaplayamazken bu işe bu kadar kafa patlatmaları takdire layık bence. Tabii burada bunları araştırmaları ve çözüm senaryoları üretmeleri için AR-GE imkanı bulmaları da (ya da bazı ülkelerin buna maddi imkan tanımları) kıskanılmaya layık da diyebiliriz.
Neyse yakın gelecekte beklenen felaketlere bir göz atalım ve malesef listeye eklemem gereken maddeler var:
Amerika genelinde büyük orman yangını (2015-2050)
Mega Deprem, Şili (2015-2065)
Fuji Yanardağı’nın aktif olması (2015-2053)
Oregon Depremi ve Tsunamisi
Özellikle Amerika kıyılarının ve Kanada’nın sular altında kalması (2050-2100)
Karaipler dev tsunami
Kaliforniya depremi (2015-2045)
Dev solar patlama (2015-2025)
Evet son madde hoşumuza gitmedi değil mi? Bu listeye eklememiz gerekenler ise:
- İstanbul depremi
- Küresel ısınma ile birlikte kutupların erimesi, iklim değişimleri, içme suyu kıtlığı, okyanus asitlik oranının değişimi ve deniz hayatının ölümü, denizlerin ölmesi ile oksijen üretiminin azalması, hava kirliliği ve Corona’da olduğu gibi evrim ya da mutasyonlar….
- Dünyamızın manyetik alanındaki yer değişim.
- listeye yazsak mı bilemedim klasik göktaşı, uzaylı vsvsvs…
Üçüncü havalimanı, kanal istanbul gibi konulardan sonra ülkemizde maalesef çevre duyarlılığından bahsetmek zor. Yönetimle kısıtlamamak lazım. Mesela çok lüks otellerin denizleri plastik bardaklar ve kumsallar sigaralar ile dolu ama eminim otel konuklarının %90’ı üniversite mezunudur. Bu da son bir “prediction” olsun ve Doğaya iyi davranın diyerek makaleyi bitirelim.
Ömer ZEYBEK
DataREBUS
No responses yet