İş zekâsı projeleri, üretmiş olduğumuz verinin farklı boyutlarda analiz edilmesi olarak özetlenebilir. Böylece hem firmamızın o andaki durumunu hem de gidişatımızı görebiliriz. Bu analizlerin daha net olması için genellikle eski tarihlere ait arşivlenmiş verilerin de kullanılması gerekir ki bu da bizi öncelikle “veri ambarı” projelerini tamamlamaya mecbur kılar. Sonuçta da büyük miktarda verinin işlendiği, raporlandığı bir sistem ile baş başa kalırız. Her ne kadar bu projeler doğası gereği son teknolojileri kullanmak zorunda olsa bile, iyi tasarlanmamış projeler nedeni ile iş zekâsı ve veri ambarı projeleri hantal, birkaç gün geriden gelen sistemler olarak tanımlanmakta. Peki, yeni gelişen teknolojiler bize neler vaat ediyor?

Hız: Hâlâ bankadan içeri giren müşterimiz gişeye ulaşana kadar o müşteri hakkındaki tüm bilgileri bir araya getirip bankanın stratejisi ile birleştirmek ve hatta sosyal medya analizleri ile de harmanlayıp müşteri gişeye geldiğinde “akıllı” teklifl erde bulunmak çok zor. Ama merak etmeyin, donanım dünyasındaki gelişmeler, NoSQL ve hatta cloud ile bu sorunun üstesinden gelmek üzereyiz.

Yapay Zekâ (AI) ve Makine Öğrenmesi (ML): Özellikle verinin analizi sırasında en iyi metodun seçilmesi aşamasında çok zaman kaybediyoruz. Artık sistemler kendi kendilerine öğrenerek veri analistlerinin yükünü alacağa benziyor. Ayrıca gözden kaçabilecek pek çok detaya hakim olacaklardır. Daha hedefi vuran soruları soran, hata payının en aza indiği, gelecek tahminlemenin daha iyi yapıldığı bir yapımız olacak.

Veri Analiz Kolaylığı: Verinin kurgulanması ve analizinde teknik bilgi gereksinimi giderek azalacak. Şu andaki gibi istenen her yeni rapor bilgi işlem departmanlarının başını ağrıtmayacak. Sadece raporun hazırlanması değil, verinin de hazır edilmesi arka planda sağlanabilecek.

NLP: Artık filmlerdeki gibi sesli komutlarımız ile çalışan bir iş zekâsı sistemine az kaldı. Analizlerimizi akıllı bir sistem ile tartışarak yapmayı kim istemez ki? Günümüzde NLP ses ve yazı verilerinin analizinde kullanılmakta. Çağrı merkezlerinde ya da sosyal medyadaki yazışma ve konuşmaların analiz edilmesinin önemi ve getirdiği iş yükü yadsınamaz düzeyde.

Yeni Veri Tipleri: Sosyal medyadaki paylaşımları, müşterilerimiz hakkında paha biçilmez bir kaynak bizler için. Ama mevcut sistemler resim, müzik, konuşma gibi veri tiplerini henüz tam olarak destekleyemiyor ya da işleyemiyor. Bu alanda da gelişmeler baş döndürücü.

Gelişen teknolojiler ile iş zekâsı projeleri günlük hayatımızda çok daha fazla yer edecek. Firmaların müşteriye erişimlerini sıklaştıracak ve akıllandıracak. Her gelişen teknolojide olduğu gibi bizleri korkutan karanlık yönleri de olacaktır. Mağaza vitrinindeki bir kameradan yüzümüzü tanıyan, Facebook hesabımızdan arkadaş listemize bakarak doğum günü hediyeleri öneren bir AVM’de dolaşmak ister miyiz? Ya da göz bebeği hareketlerimizden ürünü beğenip beğenmediğimizin anlaşılmasını? Evet biraz rahatsız edici. Teknik gelişmeler bu yönde olsa da sosyal psikoloji ve bilgi güvenliği konusunda da yol almamız gerekiyor.

Tags:

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.