Yıllardır CIO’ların yıllık hedeflerinde değişmeyen kalemler var. Veri ambarı ve iş zekası bunların başında geliyor. Gittiğiniz her seminer ya da toplantıda hep aynı soru: Sizin yok mu? Hemen yapın bir tane. Kolay nasıl olsa. Farklı kaynaklardan aldığınız verileri güçlü bir sunucu üzerinde toplandınız mı tamamdır. Birazda rengarenk raporlar.
Uzun zamandır verdiğim seminerlerde ne zaman bir diskin içyapısını göstersem dinleyiciler esnemeye başlıyor. Halbuki teknik olarak destek verdiğimiz firmaların nerede ise tamamı raporların yavaş gelmesinden ya da onca sunucu gücüne rağmen bitmeyen işlerden bahsediyorlar. Ve iş dönüp dolaşıp “git başımdan” diyemeyen diskte bitiyor. Yani “Zeki maşallah hemen cevap veriyor” diyeceğiniz bir proje çıkmıyor ortaya.
Basit bir rapor dahi milyarlarca disk erişimine ihtiyaç duyabilir ve unutulmamalıdır ki, disk erişimi, içerisinde mekanik prosesler barındırması nedeni ile her zaman yavaş işlemdirler.
İş zekası projeleri sadece bilgi işlem departmanlarının yapacağı projeler değildir elbette ama en üst teknolojiyi kullanacakları için işin büyük kısmını da üstlenmek zorundadırlar. Bu nedenle zeka dolu raporlarınızın neler olacağını iş tarafındaki çalışanlarınız ile keşfederken, bunları sağlam bir teknik altyapı üzerine oturtmanız gerektiğini de unutmayalım. Eğer bu başarılmaz ise onlarca CPU, yüzlerde GB RAM, TB’larca disk, kullanılmayan raporlar ve benim için en üzüntü vericisi ise binlerce dolar lisans.
Sonrasında da 2017 hedeflerine ek: “iş zekası projesi yenilenecek”…
No responses yet