Virüs tehdidi ile zor günler yaşadığımız bu zamanlarda bazı teknolojiler diğerlerine kıyasla bir adım öne çıktı. Mesela uzaktan erişim teknolojileri olmasa bu kadar kolay “evden çalışma (home Office)” modelini uygulayamayacaktık. Aynı şekilde video konferans teknolojileri de oldukça yaygınlaştı. internet altyapılarındaki gelişimi de yabana atmamak lazım.
Bazı teknolojilerdeki eksiklikler ise kendini iyice belli etti. Sanırım bu yöndeki gelişimler biraz daha hızlanacak. Tabii eksiklikler sadece teknolojinin kendisinden kaynaklanmıyor. Ülke olarak her ne kadar teknolojiler yakından takip ediyor olsak ta, uygulamalardaki eksikliklerimiz bunlardan yeterince yararlanmamızı engelliyor. Bu cümleyi şöyle açalım : bir şekilde inceleme imkanı bulduğum firmalarda donanım ve yazılım olarak her zaman son modeller ya da buna yakın versiyonların kullanılmakta oldığunu görüyorum. Ama farklı nedenlerle gerekli fayda elde edilemiyor. Bu nedenlerin her birisi ayrı bir yazı konusu olur fakat değinmeden de geçmeye vicdanım razı olmuyor:
- Proje yönetimindeki eksikliklerimiz, yetersiz analizler, beklentilerin ve hedeflerin iyi belirlenmemesi
- Doğru danışmanlıkların alınmaması, doğru firma seçimlerinin yapılamaması
- Buna bağlı olarak doğru teknoloji,
- Doğru süreçler
- Doğru veri akışı metodlarının seçilememesi
- Geri dönüş maliyetlerinin hesaplanmamış olması, yapmış olmak için yapmak
- Özellikle son zamanlarda giderek artan beyin göçü ve liyakat nedenleri ile doğru anahtar kişilerin belirlenememesi, bulunamaması.
Neyse konumuza geri dönelim:
Covit-19 ile tetiklenen teknolojiler
Dijital Dönüşüm:
Nedir, ne değildir? Şeklinde bir tanımı tekrar yapmaya çok gerek yok. Bir süredir sürekli olarak konuşuluyordu. Ama özellikle yaşanan kriz ve karantina nedenleri ile verinin anlık olarak ve lokasyon bağımsız bir şekilde tabii ki yüksek güvenlik çerçevesinde erişilebillir olmasının önemi daha bir net anlaşıldı. Aynı zamanda kriz ile birlikte gelen zorlamalar da oldu:
- Krize karşı önlem olacak bazı stratejik kararların alınması ve bunun için tüm firmanın, müşterilerin ve pazarın analizlerinin doğru yapılabilmesi
- Onay mekanizmalarının kesintisiz devamlılığı (kağıtsız iş akışlarının sağlanmış olması)
- Üretim ya da satışta değişimlerin anında uygulanabilir olması bunu destekleyecek insan ve teknoloji kaynaklarının sağlanmış olması.
Bu maddelerin tamamı aslında dijital dönüşümün size sağlayacağı faydalar idi.
Gelecek Tahminleme (Predictive Analysis)
Özellikle lojistik açısından oldukça önemli bir konu. Karantina ya da her an yeni bir gelişme ile firma üretim veya satış kanalları ani baskılar altında kalabiliyor. Tabii ki bu ani gelişmeleri tahminlemek gibi bir misyonumuz olmamalı. Ama bu tür gelişmelere örnekleri ile değerlendirip kararlarımızı şekillendirebiliriz.
Analitik
Firmanızdaki tüm verinin birleştirilip farklı bakış açıları ile analiz edilmesi ve verinin faydaya dönüştürülmesini sağlıyordu Analitik Uygulamaları. Yaşamakta olduğumuz ya da benzer şekilde ekonomik krizlerde müşteri davranışları, ihtiyaçları, gidişat ve durum analizleri ile karar vermekte CEO’ların elleri daha güçlü oluyor. Zira analitik ile müşterinizi, satış, üretim ve maliyetlerinizi daha yakından tanımış oluyorsunuz. What-if analizleri ile gelişmeler karşısında neler yaşayacağınızı da simüle edebiliyorsunuz.
Yapay Zeka ve Robot teknolojileri
Bu iki teknolojiyi aynı başlık altında toplamayı daha uygun gördüm zira ikisi de günün sonunda insansız üretimi destekleyen teknolojiler. Özellikle sokağa çıkma yasaklarının uygulamaya başlandığı günümüzde bazı kararların otomatik olarak alınması, bazı onayların hızla verilmesi ya da verilmemesi, üretimde ya da üründe yapılacak değişikliğin hızla uygulamaya geçmesi gibi pek çok senaryoda bu teknolojiyi kullananlar 1-0 önde başlamış oldular.
Görsellik
Özellikle raporlama ve analiz uygulamaları ile birlikte görsellik te “visualization” önem kazanıyor. Canlı veri ile yapılan raporların doğru görsellikle birleştirilmesi, özellikle acil durumların ve yanlışlıkların kolay farkedilmesi için oldukça önemli.
NLP ve Sosyal Medya Entegrasyonu
Bu ii teknolojiyi de aynı çatı altında topladım. Aslında benzerliklerinden ziyade kullanım amacı olarak yakın olmaları nedeni ile bunu uygun gördüm.
Öncelikle sosyal medya entagrasyonların birinci amaç firmanız hakkında insanların ne düşündüklerini keşfetmek ve anında tepki gösterebilmektir. Örneğin firmanız hakkında yazılmış bir twit olduğunu düşünelim. Sırasıyla:
- Twit’in farkedilmesi
- Semantik analizler ile iyi ya da kötü bir fikir içerdiğinin tespit edilmesi
- CRM başta olmak üzere müşterinizin neden bunu yazdığının tarihsel olarak ortaya konulması, daha önceki hareketler ve müşterinin belkide sizin için önemi gibi bilgilerin bir araya getirilmesi
- Çözüm için yapılacakların belirlenmesi
- Müşteriye geri bildirimde bulunulması
Müşteri kazanmanın çok pahalı olduğu bir dönemde bu sistemleri kullanmanız bir şekilde gerekiyor. Aynı zamanda reklam, kampanya gibi pek çok aktivitenizi de artık sosyal medya ve buradan gelecek tepkilerden ölçümlüyoruz.
NLP’nin bir diğer kullanımı da, bu tür felaketlerin çok önceden tespit edilmesine olanak vermesi. Tabii bu biraz da bizim için fazla amaç dışı kalıyor ama gende müşteri eyilimini kontrol edebilmek için kullanılabilinir.
No responses yet