İş zekası projelerinin bir firma için ne derece önemli olduğu yıllardır vurgulanır. Firmanın kendi doğrularını ve yanlışlarını net olarak analiz edebilmesi ve veriye dayalı kararlar verebilmesi için doğru kurgulanmış iş zekası projelerine ihtiyaç vardır. Diğer taraftan verinin çok farklı sistem ya da uygulamalardan taşınması, birleştirilmesi ve işlenmesi uzun ve detaylı çalışmalar gerektirir. Veri kalitesinin de her zaman belirli seviyelerde tutulması da özenli ve sürekli bir çalışma ile başarılabilir.

Yaklaşık son on yıldır “Büyük Veri” başlığı altında farklı zorluklar karşımıza çıkmakta. Zaten büyük eforlar ile yürütülen yapıların kontrol edilemez büyüklükte artan veri hacmi ile baş etmesi de beklenemezdi. Neyse ki, teknoloji bu sorunlara da güzel cevaplar vermeyi başardı. Aynı zamanda belirli kavramlar ve ihtiyaçlar da yerli yerine oturunca sorun büyük ölçüde kontrol altına alınmış oldu.

Peki, yeni yıl bizlere bu konuda neler getirmeyi vaat ediyor:

  • Analitik:  iş zekası projelerinin analitik konularına evrimleşmesi devam edecek. Önceleri sadece KPI, geçmiş ile kıyaslamalı raporlama ya da çapraz sorgular olarak özetlediğimiz iş zekası, anamoli tespitleri, gelecek tahminleme, makine öğrenmesi hatta yapay zeka destekli karar destek sistemlerini içermeye devam edecek, özetle fark ortadan kalkacak. Burada yapay zeka için ayrı bir yer de ayırabiliriz. Derin öğrenme algoritmaları ile sadece monitör eden değil size yol gösteren, akıl veren uygulamalar daha sık görülmeye başlayacak
  • Veri Görselleştirme: Görselleştirmenin önemini tekrar tekrar anlatmaya gerek yok sanırım. Görseller çok daha interaktif olacak. Son kullanıcıların limitleri azalacak. Zaten sürükle bırak özellikleri ile serbestlikleri artmış idi. Bir adım daha öteye geçerek son kullanıcılar örneğin bir “dashboard”daki veriyi, istedikleri gibi modelleyebilecek ve çok farklı bakış açıları yakalayabilecekler.
  • Veri Yönetişimi: Entegrasyon sınırlarının bir manada ortadan kalkması ve sensörlerin yaygın kullanımları ile veri üreten kaynak sayısı kontrolsüz bir şekilde artmakta. Bu kadar verinin düzgün bir şekilde taşınması, birleştirilmesi, işlenmesi, değişimlerin tespit edilmesi (ana veri yönetimi) ve en önemlisi güvenliğinin sağlanması konusuna daha fazla zaman ayıracağız.
  • Bulut Bilişim: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bulut bilişim kullanım oranı artıyor. Buna paralel olarak iş zekası projeleri birçok farklı teknolojiyi ve altyapıyı içermek zorundalar ki bu teknolojilerin maliyetleri de oldukça yüksek. Bulut çözümleri ile iş zekası yapılarına SaaS mantığı ile sahip olunabilir. Özellikle pandemi ile birlikte uzaktan veriye erişimin önemi ortaya çıkmış idi. Bunun yanı sıra bulut sağlayıcı birçok firma veri bilimi uygulamalarını da  beraberinde sunmakta. Böylece yüksek başlangıç yatırımı,  know-how ve güvenlik risk maliyetlerinden bulut çözümleri sayesinde kurtulabilir mevcut projelerinizi ise zenginleştirebilirsiniz.
  • Mobil İş Zekası: 5G altyapısı şuan için temkinli bir şekilde test ediliyor. Her ne kadar olumsuz bazı duyumlar olsa da teknolojinin gelişimi de durdurulamaz. 5G ile birlikte veri aktarım ve işleme hızlarındaki artış yeni yılda iş zekası uygulamalarındaki sınırları ortadan kaldıracak.
  • IoB (Internet of Behaivours): IOT benzeri IOB ile müşterilerimizin ticari olan, olmayan tüm hareketleri mevcut iş zekası uygulamalarımıza veri sağlayacak. İnternet teknolojileri, donanım hızları ve bulut kullanımdaki artış ile veri kaynaklarının önündeki son engellerde yıkılmaya başlayacak.
  • RPA: Robotik süreçler, hâlihazırda birçok iş yükünü üstlenmiş durumda. İş zekası ve analitik çalışmalarında da RPA süreçleri oluşacak ve birçok analiz ve değerlendirme süreçleri otomatikleşecek.

Bu listeyi daha da uzatmak ve detaylandırmak mümkün. Ek olarak dijital dönüşüm kasırgası ile karşı karşıyayız. Her şey djitalleşiyor Diğer taraftan kişisel veriler, özel hayat ve bilgi, otomatikleşen dünyamızda her uygulamanın standartlaşması gibi çözmemiz gereken problemler de var. Ama ok yaydan çıktı artık. Kemerlerimizi bağlayıp bu dönüşüm yolculuğunda yerimizi almamız en doğrusu.

Tags:

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.